Сарадња са фондацијом Новак Ђоковић

Радионица са родитељима у оквиру програма “Подршка, не перфекција”. Радионица се одржавала у предшколској установи “Пионир” и водили су је Смиљана Грујић и фацилитатор Марко Радивојевић. Овог пута је обрађивана тема неприхватљивог понашања деце и како родитељи могу тада да поступе. На почетку су сви одговарали на питање шта је за њих неприхватљиво понашање детета. Родитељи су наводили примере са којима су се сви барем једном сусрели: када деца упоредо причају са родитељима, када желе нешто да им се купи па толико инсистирају да су склони да праве театар у самопослузи, тако што се ваљају и траже да то родитељи ураде одмах, када се кревеље да би привукли пажњу или када се праве да не чују и не одазивају се на наше позиве. А онда их је Смиљана питала шта у таквим тренуцима они ураде или кажу.

Након тога су Смиљана и Марко, са родитељима разматрали још неке стратегије како се може реаговати у таквим ситуацијама. Родитељи су тада најчешће обузети љутњом. Зато је потребно да прво пронађу мир у себи, како би могли успешно смирити дете. Тек после могу са стрпљењем да приђу детету, саслушају његове потребе и укажу на то шта и родитељ жели и зашто је то добро за дете. Оно што је кључно јесте да се родитељи нису осећали као да их Смиљана и Марко подучавају или истичу њихове грешке. Само су били подстакнути да промишљају о неким другим начинима реаговања и да изаберу оно што њима одговара.

беба Катарина је била наша почасна гошћа на радионици

Програм “Подршка, не перфекција” се реализује већ две и по године и у марту месецу је започет већ пети циклус. Поред полазника, у радионице су укључена 34 фацилитатора и 22 васпитача, који организују активности са децом док су родитељи на радионицама. Циљ програма није да се од учесника направе перфектни родитељи/старатељи, него да се они оснаже додатним знањем, вештинама и подршком на коју могу да се ослоне.

Учесници радионице су добили и радне свеске како би урадили домаћи задатак код куће