Почетак рада установе

Историјски извори  показују  да организовано васпитање предшколске деце у Јагодини  има дугу традицију. Према казивању једне од управника вртића, госпође  Радмиле Стаменковић, прво обданиште у коме је био организован рад са децом предшколског узраста (изван школских простора) налазило се у  предратној  згради, изграђеној преко пута зграде данашњег Завичајног музеја.

Деца јасленог узраста била су смештена у згради  у улици Сутјеска бр. 29. по којој је и објекат добио назив. У њој су се налазила деца без родитеља, као  и деца палих бораца за ослобођење града до 1944. године.

Данас  се у приземљу објекта налазе канцеларије директора, канцеларије за правну и рачуноводствену службу, док су на спрату  адаптиране просторије у којима  бораве деца, смештена у две млађе васпитне групе. Има их педесеторо.

Шездесетих година Установи је предата на коришћење зграда која је некада припадала фабрици пива и налази се у улици Кнегиње Милице бр. 132.

Објекат је више пута адаптиран и прилагођаван потребама деце. То је било у периду формирања Установа за дневни боравак деце,  у чијим су групама деца свих узраста боравила заједно.  У вртићу  су се налазила  углавном деца сиромашних родитеља који су били у радном односу. Данас овај вртић носи назив "Пивара".

Први наменски вртић изграђен је 1973. године у улици Вука Караџића бр. 4 и добија назив "Пионир". У то време је његов пун капацитет био предвиђен за смештај стотину шездесеторо деце, и са већ постојећим објектима задовољавао је потребе грађана за смештајем деце. Вртић  "Пионир" и "Сутјеска" налазе се у  ужем центру града у истом дворишту.

Већ након неколико година град добија све више запослених становника, па се 1980. године у улици Бранка Крсмановића бб гради други наменски вртић који добија назив ,,Пчелица“.

Смештен је у ширем центру и задовољава потребе родитеља за збрињавањем деце у овом делу града. 2008. године објекат је дограђен, а деца добијају четири нове васпитне групе.

Године 1983. услед наглог повећања броја деце отворен је још један наменски грађен вртић у улици Живорада Костића бб, који је добио назив "Лептирић". Налази се на северној страни града. Објекат је дограђен 2008. за пријем још стотину двадесеторо деце.

За потребе насеља Сарина Међа, које се налази у јужном делу града, у улици Војвођанска бб 1985. године, саграђен је нови наменски вртић чији је назив  ,,Бамби“. Одликује га пространо двориште које је погодно за боравак деце на свежем ваздуху и организацију спортско - рекреативних активности.

СО Јагодина 2002. године одлучује да прошири смештајне капацитете за дневни боравак деце адаптирањем зграде која је припадала ТП „Морава“ . "Vocca" је извела све потребне радове и опремила вртић који је назван „Сунце“.

Крајем 2008. године, захваљујући средствима добијеним од НИП-а, граде се, дограђују и надограђују нови простори за боравак деце. У дворишту вртића "Пионир" изграђена је нова зграда која има простор за 6 васпитних група, 2 чајне кухиње и опремљену фискултурну салу.

Захваљујући социјалном програму, који је био проглашен најбољим у Србији, брига о деци од рођења до завршетка школовања заузимала је централно место.

Тадашњи градоначелник Драган Марковић-Палма, залагао се за стварање најбољих услова за раст и развој деце. Тако је Установа постала богатија за 1000 квадрата савремено опремљеног простора у коме бораве деца.

Посебан значај има велика фискултурна сала у вртићу "Пионир 2" у којој се обучавају будући спортисти, гледају позоришне представе, одржавају приредбе, семинари и састанци. Градоначелник Драган Марковић и министарка Верица Калановић отворили су објекат, а приређен је и пригодан програм за децу. Највеће задовољство тог дана деци је представљала подела вредних новогодишњих пакетића коју је организовала локална самоуправа.